Úryvek z knihy:
Než zkusíme společně poznat příčiny civilizačních chorob, chtěl bych uvést výsledky dvou na sobě nezávislých vyšetření, provedených na různých místech a v různém čase. Nezvratně potvrzují moudrost východních lékařů, kteří tvrdí, že od střídmého jídla ještě nikdo neumřel. Umírá se z přejídání.
Komise Světové zdravotnické organizace provedla výzkumy v několika klášterech v Tibetu. Vyšetřili 90% tamní populace, mezi kterou byli staří lidé. U 60% populace nebyly zjištěny zubní kazy, potíže s cévní či trávicí soustavou. Všichni, nezávisle na věku, byli zdraví a plní elánu. Analýza jejich stravy prokázala, že se stravují velice skromně. Nemají lednice a sporáky, nepoužívají cukr, maso ani rafinované produkty. Základem jejich jídelníčku jsou ječmenné placky, tibetský bylinný čaj a čistá voda. V létě jejich stravu obohacují řepa, mrkev a trocha rýže.
Je to paradox. V nejvíce rozvinutých státech USA, v Německu nebo Francii, které jsou na předních místech v konzumaci mléka, masa, rafinovaných produktů a jiných tepelně zpracovaných výrobků, vypadá zdraví jejich občanů trochu jinak. Například v Americe dvě ze tří rodin trpí nádorovým onemocněním. Dvě z pěti trpí srdečně-cévními nemocemi, na jejichž následky umírají. Byl zde také zaznamenán ohromný počet lidí trpících cukrovkou. Dlouhotrvající choroby trápí 19% populace, tudíž skoro každého pátého obyvatele.
V Německu se s cukrovkou potýká 20% populace. Kolem 20% dětí ve věku od 8 do 16 let je retardovaných a fyzicky opožděných. Na revmatismus a záněty kloubů trpí 15 až 17% populace.